Emanciepatieboek Woensel-West

Het kan verkeren. In verbazingwekkend korte tijd, niet meer dan enkele jaren, ontwikkelde de Eindhovense probleemwijk Woensel-West zich tot een aantrekkelijke, levendige en hippe buurt. Een bruisende buurt waar mensen niet alleen wonen en slapen …

Er zijn opzienbarende stappen gemaakt in Woensel-West. Het prostitutieprobleem werd aangepakt, de daarmee gepaard gaande overlast teruggedrongen en de veiligheid nam enorm toe. Er verrees een markante woonwijk, VoltaGalvani, met een alom geprezen architectuur. Er kwamen bijzondere, unieke winkeltjes, boetiekjes en speciaalzaakjes. In het SPILcentrum gonst het elke dag en elke avond van de activiteiten. De kleurrijke en multiculturele basisschool ’t Palet klom in krap vier jaar tijd op van volgens de onderwijsinspectie ‘zeer zwak’ tot de Beste Basisschool van Brabant. En elke week nemen honderden kinderen, jongeren en volwassenen deel aan tal van educatieve, sociale, sportieve en culturele activiteiten in de buurt.

Het gaat verrassend goed. Tegelijk moeten we constateren dat we er nog niet zijn. Het ijs is nog dun, de wijk blijft zorgvuldige aandacht vragen. We bereiken nog niet alle ouders, nog niet alle kinderen krijgen een kans. Het aantal zorgbewoners is nog relatief hoog. Het vraagt nu eenmaal een verre scope, als je wilt voorkomen dat nog een generatie opgroeit in achterstand. Maar dat alle inspanningen en investeringen renderen, is voor iedereen duidelijk.